At starte sin egen virksomhed kan være meget kapital krævende. Man står selv for at indskyde de 40.000 Kr, der er et minimumskrav for oprettelse af et Anpartsselskab.
Derfor vælger mange håbefulde iværksættere at skaffe kapital andet steds, end blot den private bankkonto. Lån penge til virksomheden, er derfor også en sætning som mange banker og kreditorer reklamerer med. Samtidigt følger der række af andre opstartsgebyrer med, som alle kræver kaptital. Derfor har vi udformet denne liste, så man nemmere kan danne sig et overblik, over hvilke udgifter man møder ved opstart af egen virksomhed.
Omkostninger til revisor
Ved opstart af virksomhed, vil der være en del selskabsretslige dokumenter og erklæringer der skal udarbejdes. Det er blandt andet et krav, at alle virksomheder skal udarbejde et stiftelsesdokument, vedtægter og et dokument til bekræftelse af den indskude selskabskapital. Alle disse bliver ofte lavet af en revisor, da det kan være en besværlig opgave for folk uden juridisk erfaring. Disse dokumenter vil være klart den tungeste udgift ved opstart at virksomhed og derfor er det også et stigende antal der vælger at udarbejde dem selv. Hvis man begår fejl i en disse dokumenter, kan det dog have store konsekvenser for virksomheden og ende i at virksomheden opererer ulovligt. Dette straffes typisk med bøde, hvorefter det typisk er et krav, at en revisor skal stå for udbedring af fejl og mangler. Dette er også grunden til at det stadig stærkt anbefalet, ikke at spare udgiften væk. Mangler man pengene, kan det klart anbefales at bruge en sammenligningside som Mrfinans.dk, til at se hvor det vil det være bedst at stifte lånet.
Gebyret til erhvervsstyrelsen
Når man stifter et selskab i Danmark, er det erhvervsstyrelsen der står for at registrere anmeldelsen og oprette et CVR-nummer. For registreringen og oprettelsen, kræver de et gebyr på 670 Kr. Gebyret vil ikke være ligeså kapitalkrævende, men man selvfølgelig tage det med på listen over udgifter.
En erhvervskonto er ikke et krav, men kraftigt anbefalet
Et gebyr som mange overser, forekommer i forbindelse med oprettelse af en bankkonto til sin virksomhed. Er man en enkeltmands virksomhed, vil det dog ikke være relevant, da man blot kan bruge en privat bankkonto til drift af virksomheden. Det er ej heller et krav for de mest benyttede selskabsformer, ApS og A/S, men er faktisk ikke et juridisk påbud. Man kan godt bare have en fysisk pengekasse som bank og indskyde kapital i kontanter. Men man vil ikke kunne modtage andre betalingsformer end kontanter. I takt med at de fleste transaktioner i dag foregår igennem banken, vælger næsten alle virksomheder i dag at have en erhvervskonto – og denne er ikke gratis at oprette. Hvor stort opstartsgebyret er, og om det betales som et engangsbeløb eller et årligt beløb, svinger dog fra bank til bank. Det er derfor bedst at man kontakter sin bank, inden man går i gang med at oprette virksomhed.