Alle virksomhedsejere, kender til at mangle likviditet i virksomheden. Dette er meget normalt, og er ofte ikke i direkte forbindelse med at det driften går dårligt. Hvis man arbejder i f.eks. servicevirksomheder eller konsulentbureauer, vil man typisk først modtage betaling for opgaver når de er udført. Det samme er gældende i andre erhverv, særligt de praktiske som håndværk, konstruktion og for arkitekter. Man vil derfor i en periode opleve at man skal lønne medarbejde, ved brug af egenkapitalen eller betaling for tidligere opgaver. Afhængigt at virksomhedens branche, vil mange derfor opleve at virksomheden kan blive presset på likviditet.
Ved at leve af den organiske vækst, nedbringer man muligheden for at vækste
Mange virksomheder siger ofte nej til mere arbejde. Ofte har de ikke tiden, da medarbejdere arbejder på andre opgaver – og ved ikke at have den nødvendige kapital, kan det være svært at ansætte mere bemanding. Det ses også tit, at man mindsker vareindkøbet i virksomheden og derfor bliver begrænset af sit lager, der ellers kunne være med til at løfte omsætningen.
Dette stopper virksomheden i at vækste, og er man i en branche med hård konkurrence, kan det have fatale konsekvenser for virksomhedens fremtid. Derfor vælger mange virksomhedsejere også et virksomhedslån som der blandt andet kan findes på Koldekontanter.dk, der giver en liste over de bedste lånemuligheder.
Banken er ikke altid en mulighed
Hvis man er en nystartet virksomhed, skal man ofte ude og søge kapital til opstarten. Måske skal udvikles en platform, et produkt eller ansættes folk – og alt dette vil normalt kræve en del kapital. Her er det naturligt, at man først går ned i banken og pitcher sin ide og koncept. Desværre vil mange opleve at få et afslag. Banker vil normalt have et stor mængde sikkerhed, når de udlåner penge eller giver en kassekredit. Samtidigt skal man huske på at banken ikke går ud og investerer i virksomheder og deres ide – men udelukkende i stedet af at tjene penge på deres renter.
Derfor vil man ofte skulle hente kapital andetsteds. Her vil mange gå til private investorer, business angels eller kapitalfonde. Det kræver en dybdegående forretningsplan, budgetter, canvasmodeller og meget andet. Det er en lang process, som både er tidskrævende og kan være frustrerende. Man skal typisk snakke med mange investorer, før man finder et match for begge parter. Langt de fleste vil også kræve procenter af virksomheden, modsat et lån der udelukkende kræver tilbagebetaling i renter og gebyrer. Hvis man derved ikke ønsker at give procenter af sin virksomhed og ide, kan et lån være den helt rigtige mulighed. Her er det vigtigt at vide, at banken ikke er den eneste mulighed. Der findes nemlig tonsvis af kreditinstitutter og lånenetværk, der kan lånes af, hvis man har fået et afslag.