Når man starter en virksomhed, er det en god ide at sætte sig ind i, hvordan den kan lukkes. Der er flere måder at lukke sin virksomhed på, og hvilken en du ska vælge, afhænger af en række faktorer. Der findes også måder at få lukket sin virksomhed på, som man ikke selv vælger. Her kan du læse mere om, hvordan man lukker sin virksomhed.
Hvorfor lukke virksomhed?
Der findes flere årsager til, at man bliver nødt til at lukke sin virksomhed, eller at man har lyst til det. Det er ikke altid man bliver tvunget til at lukke virksomheden, selv om det kan virke sådan, når man læser om tvangslukning i aviserne, men man kan også selv vælge det.
Hvilken måde man får lukket eller vælger at lukke sin virksomhed på, afhænger først og fremmest af to ting. Om din virksomhed er det man kalder solvent eller insolvent. Hvis din virksomhed er solvent, kan virksomheden løbende overholde sine økonomiske forpligtelser, og værdien af selskabet overstiger gæld. En insolvent virksomhed er det stik modsatte, og hvilken kategori din virksomhed falder i, afgør i stor grad, hvordan den skal lukkes.
Luk insolvent virksomhed
En insolvent virksomhed kan lukkes på to måder. Den ene er gennem det man kalder en konkursbegæring. Denne kan fremsættes af en kreditor, der ikke får betalt, eller den kan faktisk også fremsættes af selskabet selv. Det sidste kaldes for en egenbegæring. Når selskabet er konkurs, bliver formuen inddraget og fordelt på kreditorerne. Det er ikke billigt at gå konkurs, og man mister kontrol over eget selskab. Dette er derfor ikke en ønskelig måde, at lukke sin virksomhed på, men den kan blive nødvendig.
Alle de forskellige måder at lukke virksomhed på, burde bistås af en dygtig advokat. På den måde får man sikret at der ikke er nogle juridiske faldgruber og man får den rådgivning og hjælp man har brug for i en potentielt svær situation.
Den anden måde at lukke en insolvent virksomhed på, er gennem tvangsopløsning. Dette er noget der besluttes af erhversstyrelsen.
Lukning af solvent virksomhed
Lukning af virksomhed der er solvent, foregår lidt anderledes. Det kan for eksempel ske ved det der hedder opløsning ved betalingserklæring. Dette er den decideret billigste måde at lukke sin virksomhed på, men den kræver at man har et fuldstændigt overblik over virksomhedens forpligtelser, da disse skal være indfriet inden man opløser ved betalingserklæring. Hvis der skulle dukke op noget efterfølgende, hæfter man som ejer for det personligt.
Man kan også lukke sin virksomhed gennem frivillig likvidation, dette er dog en proces der kan tage op mod 6mnd. Det er alligevel, den mest populære måde at lukke en solvent virksomhed på.